از آنجا که سلامت ناخنها در زیبایی دست و پای افراد بسیار موثر میباشد، لازم است در مورد بهداشت ناخنها، نیازهای تغذیهای جهت داشتن ناخنهای سالم و بیماریهای شایع ناخن بیشتر بدانیم. از این رو در این مقاله توصیهها و پیشنهادات دکتر علییاری، پزشک پوست و مو را جهت داشتن ناخنهای قوی و سالم مرور خواهیم کرد.
- ناخنها را تمیز و خشک نگه دارید: در هنگام شستن دستها بهتر است از یک شوینده ملایم و آب گرم استفاده کنید تا از رشد باکتری ها یا قارچها جلوگیری کنید. شویندههای کرمی و غیر صابونی انتخاب بهتری هستند. برای جلوگیری از مشکلات مربوط به رطوبت، پس از شستن یا حمام کردن، ناخنهای خود را کاملا خشک کنید. فراموش نکنید که قارچها برای رشد، نیازمند محیط تاریک و مرطوب هستند. بنابراین خشک کردن دستها در صورتی که لاک ژل یا کاشت ناخن دارید اهمیت بیشتری دارد.
- ناخنها و کوتیکولها را مرطوب کنید: یک کرم مرطوب کننده دست یا روغن ناخن بزنید تا ناخنها و کوتیکولها هیدراته شوند. به دنبال محصولات حاوی موادی مانند ویتامین E، دکسپانتنول، گلیسرین یا روغن جوجوبا باشید. کرم مراقبت از دست و ناخن بتیس، محصولی از لابراتوارهای تخصصی دکتر علییاری و همکاران یک آبرسان، مرطوب کننده و نرم کننده عالی برای استفاده روزانه میباشد که علاوه بر ترمیم پوست و ناخن بخصوص بعد از ریموو کردن کاشت ناخن، سرعت بازسازی ناخن و پوست را افزایش داده و از آسیب بیشتر جلوگیری میکند.
- ناخنها را مرتباً کوتاه کنید: ناخنهای خود را مستقیم کوتاه کنید و از سوهان ناخن برای شکل دادن به لبهها استفاده کنید. در صورت کاشت ناخنها از انتخاب کاشتهای بلند اجتناب کنید. چرا که احتمال ضربه خوردن، شکستن و در نهایت نفوذ رطوبت به زیر مواد کاشت افزایش پیدا میکند و شرایط برای رشد قارچ فراهم میشود.
- از ناخنها محافظت کنید: هنگام انجام کارهای خانه، به ویژه هنگام استفاده از محصولات پاک کننده یا کار با آب برای مدت طولانی، از دستکش استفاده کنید.
- از مواد شیمیایی خشن اجتناب کنید: قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خشن مانند استون یا حلالها را محدود کنید، زیرا میتوانند ناخنها را خشک و ضعیف کنند. اگر از پاک کننده ناخن استفاده میکنید، فرمول بدون استون را انتخاب کنید. در صورت استفاده از استون، مصرف کرم مرطوب کننده را فراموش نکنید.
- در ترمیم کاشت وقفه بیندازید: گاهی اوقات ناخنهای خود را از لاک، ژل یامواد کاشت پاک کنید تا از شکنندگییا زرد شدن ناخنها جلوگیری کنید. اجازه دهید ناخنها نفس بکشند و در بینجلسات بهبود پیدا کنند.
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید: مصرف یک رژیم غذایی مغذی غنی از ویتامینها و مواد معدنی، به ویژه بیوتین، روی، آهن و ویتامینهای A، C و E میتواند باعث رشد بهتر ناخنها شود. غذاهایی مانند تخم مرغ، آجیل، ماهی، سبزیجات سبز تیره و میوهها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- بهداشت ناخن را رعایت کنید: اطمینان حاصل کنید که ابزارهای مراقبت از ناخن، مانند قیچی، سوهان و عقب دهندههای کوتیکول، قبل از هر بار استفاده، تمیز و ضدعفونی شده باشند. ابزارهای قدیمییا فرسوده را جایگزین کنید تا از آسیب یا عفونت جلوگیری کنید.
- در صورت نیاز با یک متخصص در ارتباط باشید: اگر مشکلات مداوم یا شدیدی را در ناخنهای خود تجربه میکنید، مانند عفونت، تغییر رنگ یا درد، توصیه میشود برای درمان و مشاوره مناسب با یک متخصص پوست مشورت کنید.
10. در صورتی که کار شما با آب مرتبط است و دست یا پای شما زیاد مرطوب میماند، استفاده از دستکش لاتکس را در نظر بگیرید. چنانچه مربی شنا هستید سعی کنید در طول روز تا حد امکان آموزش را در خشکی و از بالای آب انجام بدهید یا اینکه آموزش را در آب انجام داده و در صورت امکان و امنیت شاگرد، باقی آموزش را از بالای آب انجام بدهید و در خشک نگه داشتن ناخنها کوشا باشید.
11. ناخنهای پا بدلیل قرار گرفتن در کفش، با محیط تاریک و مرطوب در ارتباط هستند. اگر امکان پوشیدن سندل برای شما وجود ندارد، در بهداشت ناخن پا دقت بیشتری داشته باشید. ترجیحا از کاشت ناخن برای پا صرف نظر کنید.
در بحث تغذیه چندین ماده معدنی، ویتامین و ماده غذایی وجود دارد که میتواند به سلامت ناخنها کمک کند. در اینجا چند مورد مهم وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- بیوتین: بیوتین یا ویتامین B7 با مو و ناخنهای قوی و سالم همراه است چرا که بیوتین به رشد سلولها کمک کرده و متابولیسم ساخت پروتئین را بهبود میبخشد. غذاهای غنی از بیوتین عبارتند از: بادام، اسفناج، سیب زمینی شیرین و آووکادو.
- ویتامین E:ویتامینE به دلیل خواص آنتی اکسیدانیاش میتواند به محافظت از ناخنها در برابر آسیب کمک کند. غذاهای غنی از ویتامین E عبارتند از آجیل، دانهها، اسفناج و کلم بروکلی.
3. آهن: کمبود آهن میتواند منجر به شکنندگی ناخن شود. مصرف غذاهای غنی از آهن مانند گوشت بدون چربی، لوبیا، آجیل و سبزیجات با برگهای تیره میتواند به اطمینان از سطح کافی آهن کمک کند.
- روی: روی برای سلامت ناخنها ضروری است و میتواند به جلوگیری از ظاهر شدن لکههای سفید روی ناخن کمک کند. غذاهای غنی از روی عبارتند از صدف، گوشت بدون چربی، حبوبات و تخم کدو.
- اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت کلی ناخن مهم هستند. غذاهای سرشار از امگا 3 عبارتند از ماهیهای چرب (مانند سالمون و ساردین)، دانه کتان، دانه چیا و گردو.
- سیلیس: سیلیس یک ماده معدنی است که به تشکیل کلاژن کمک میکند که برای داشتن ناخنهای قوی بسیار مهم است. غذاهای غنی از سیلیس عبارتند از خیار، فلفل دلمهای، جو دوسر و توت فرنگی.
- ویتامین :C ویتامینC برای تولید کلاژن مهم است که میتواند استحکام ناخن را افزایش دهد. غذاهای سرشار از ویتامین C عبارتند از مرکبات، توت فرنگی، فلفل دلمه ای و کیوی.
- پروتئین: ناخنها عمدتاً از پروتئین تشکیل شدهاند، بنابراین اطمینان از مصرف کافی میتواند به حفظ سلامت و استحکام آنها کمک کند. منابع خوب پروتئین عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و عدس.
- علاوه بر گنجاندن این مواد مغذی در رژیم غذایی خود، نوشیدن مقدار زیادی آب نیز برای حفظ رطوبت ناخنها ضروریست.
دیدگاه خود را بنویسید