شامپو فاقد سولفات
امروزه با گسترش آگاهی در زمینه بهداشت و سلامت فردی به خصوص در حیطه مراقبت از پوست و مو، مصرف کنندگان محصولات مراقبتی به دنبال شویندههای فاقد سولفات یا سولفات فری (Sulfate-free)، هستند؛ چه به عنوان شوینده صورت و بدن و چه به عنوان شامپو. از سوی دیگر تولید کنندگان صنعت آرایشی بهداشتی نیز در سالهای اخیر کم و بیش تلاش نمودهاند استفاده از ترکیبات سولفاته را در فرمولاسیون شویندهها تا حد امکان محدود نمایند. در این میان شرکت مانلی بهداشت پارس ایرانیان متعلق به آقای دکتر علییاری در سال 1394 و پس از چندین سال تحقیق و بررسی و مطالعات و آزمایشات متعدد متخصصین مجرب ایرانی، با ثبت اختراع و به کار گیری تکنولوژی جدید توانسته است نسل سوم شویندهها یعنی شویندههای فاقد سولفات را در دنیا تحت عنوان برند استم سل (Stem cell) تولید و به بازار عرضه نماید.
اما برای دانستن چرایی برتری شامپوهای فاقد سولفات یا سولفات فری نسبت به سایر شامپوها که با عنوان سولفات فری عرضه نمیشوند لازم است ابتدا قدری با پیشینهی شویندههای سر و پس از آن با مفهوم سورفکتانت و سولفات آشنا شویم.
در گذشته برای شستشوی سر و بدن از ترکیبات طبیعی نظیر سدر، کتیرا، گل سرشور و چوبک استفاده میشد. بعدها صابونهای قلیایی وارد بازار شدند که همچنان از پر مصرفترین شویندهها به حساب میآیند اما مناسب شستشوی موی سر نیستند چرا که از واکنش عناصر معدنی موجود در آب سخت نظیر کلسیم و منیزیم با ترکیبات صابونی، رسوبی سفید رنگ حاصل میشود که نه تنها به درخشندگی موها کمکی نمیکند بلکه کدورت ناخوشایندی نیز روی مو بر جا میگذارد. از طرف دیگر صابونها به دلیل ماهیت قلیایی خود با آسیب به کوتیکول (خارجیترین لایه مو) مو موجب شکستگی تار مو، از دست رفتن کراتین، خشکی و وز شدن مو میشوند. اما شامپوها با دارا بودن ترکیبات شویندهای تحت عنوان سورفکتانت که ترکیباتی ساختنی (synthetic) هستند که از طریق کم کردن کشش سطحی بین ذرات، موجبات شسته شدن آلودگی و چربی انباشته شده روی سطح مو یا پوست توسط آب را فراهم میکنند. به بیان دقیقتر مولکول سورفکتانت دارای یک سر قطبی (آبدوست یا هیدروفیل) و یک سر غیر قطبی (چربیدوست یا هیدروفوب) است. سر قطبی مولکول سورفکتانت با مولکول آب و سر غیر قطبی آن با مولکول چربی اتصال برقرار میکند و در نهایت چربی متصل شده به سورفاکتانت از طریق شستشو با آب از سطح پوست و مو جدا شود.
سورفکتانتها در حقیقت بر چند نوع آنیونی، کاتیونی، غیر یونی و آمفوتری هستند. اما آنچه که به بحث سولفات فری یا فاقد سولفات مربوط است، سورفکتانت آنیونی میباشد.
سورفکتانتهای آنیونی (Anionic Surfactant) به عنوان پر کاربردترین و در عین حال ارزانترین شویندههای مورد استفاده در صنعت آرایشی بهداشتی، ترکیباتی با بار الکتریکی منفی بوده که قدرت شویندگی بالایی داشته و همچنین کف فراوانی تولید میکنند. از مهمترین آنها سولفاتها، سولفوناتها، سارکوزیناتها و سولفوسوکسیناتها هستند. در این میان سولفاتها، که در حقیقت نمکهای سولفوریک اسید هستند، متدوالترین سورفکتانت مورد استفاده در شامپوها بوده که به دلیل شویندگی قوی و کف فراوان محبوبیت بالایی در میان مصرف کنندگان به خود اختصاص دادهاند، اما سولفاتها شویندههای خشنی به حساب آمده و بسته به نوع آن مشکلات ثانویهای برای پوست کف سر و ساقه موها ایجاد کرده و در صورت تماس با چشم باعث سوزش آن میشوند.
از انواع سولفاتها میتوان به سدیم لوریل سولفات (SLS)، سدیم لوریل اتر سولفات یا سدیم لورت سولفات (SLES)، آمونیوم لوریل سولفات (ALS)، آمونیوم لورت سولفات یا آمونیوم لوریل اتر سولفات (ALES) و تری اتانول آمین لوریل اتر سولفات (TLES).
سدیم لوریل سولفات (SLS)، که از ترکیب نمک سدیم سولفات با الکل لوریل (الکل چرب) بدست میآید، از خشنترین نوع سولفاتهاست به این معنی که کف فراورانی تولید کرده و شویندگی بالایی دارد اما به دلیل هارشنس (harshness) شدید آن موجبات تحریک، حساسیت، خارش کف سر و در نهایت ریزش مو را فراهم میکند.
حال اگر به ترکیب سدیم سولفات یک الکل چرب اتوکسیله (الکلی که واحدهای اکسید اتیلن دارد) مثل لوریل الکل اتوکسیله اضافه شود، به ترکیب سولفاته بدست آمده سدیم لورت سولفات یا سدیم لوریل اتر (SLES) میگویند که با نام تجاری تگزاپون (Texapon) هم شناخته میشود. SLES در مقایسه با SLS هارشنس کمتری داشته اما همچنان توانایی ایجاد حساسیت و خارش و تحریک اسکالپ را با درجه کمتری دارد. از طرف دیگر حین فرآیند اتوکسیله شدن گروه لوریل الکل یک ماده حد واسطی به نام دی اکسان تولید میشود که در غلظتهای بالاتر از 10 ppm بسیار حساسیت زا بوده و تهدید جدی برای سلامت افراد به شمار میآید.
محصولات فاقد دو سورفکتانت فوق را به ترتیب SLS-free و SLES-free مینامند.
اما در نهایت در روند تولید سولفاتها و در جهت ملایم سازی هرچه بیشتر فرمولاسیون شامپوها، نمک سدیم با آمونیوم جایگزین شد. ترکیب آمونیوم لورت سولفات (ALES) هارشنس کمتری از سایر سولفاتها داشته و در نتیجه خشکی و خارش کمتری را برای اسکالپ و ساقه مو به همراه دارد.
تری اتانول آمین لوریل اتر سولفات که به دلیل دارا بودن تری اتانول آمین پاک کنندگی خفیفتری داشته و ترکیب ملایمتری به شمار میآید اما از آنجا که از دسته آمینها بوده (از مشتقات آمونیاک) توانایی ایجاد حساسیت را در برخی افراد دارد و بنابراین بی ایراد نبوده و بهترین شوینده برای محافظت از اسکالپ در جهت کاهش احتمال خارش، خشکی، حساسیت، التهاب و ریزشهای ناشی از مشکلات فوق، شامپوهای فاقد سولفات (Sulfate-free) میباشند.
اگرچه شامپوهای فاقد سولفات تا حد زیادی مشکلات اسکالپ را مرتفع نموده و به سلامت کوتیکول مو و کاهش خشکی و وز موها کمک کردهاند اما دیگر سورفاکتانتهای آنیونی نظیر سولفوسوکسیناتها در فرمولاسیون عمده شامپوهای سولفات فری به کار گرفته میشوند. در این میان برند استم سل دکتر علییاری با حذف همزمان سولفاتها و سولفوسوکسیناتها و آمینها احتمال حساسیت اسکالپ و خشکی کف سر و ساقه مو را به نزدیک به صفر رسانده و با تولید شامپوهای سولفات فری با بار الکتریکی مثبت ضمن تامین کف و خاصیت شویندگی کافی، اثرات جانبی سولفاتها را از مصرفکنندگان عزیز دور نگاه داشته است.
دیدگاه خود را بنویسید